Home

Overzicht:

AUTEURS LIJST actueel

 

Maarten Inghels

…leest teksten voor uit zijn laatste boek ‘Contact’.

Met zijn laatste boek ‘Contact’ (De Bezige Bij, 2018) verbindt Maarten Inghels (1988) poëzie, beeld en performance. Zijn gedichten verschenen als tatoeage (‘Honger’), als enquête waarin hij de staat van de samenleving opvroeg (‘Volksbevraging’) en werden geplant met eetbare zaadjes (‘Wanneer wij zomer zaaien in elkaar’). Van 2016 tot 2018 was hij de officiële Stadsdichter van Antwerpen.

Dirk Bracke

…van boek tot doek: Dirk vertelt over zijn boeken die verfilmd werden. Bo (‘Het Engelenhuis’) van Hans Herbots, ‘Black’, de kortfilm ‘Has#tag’ en 'Straks doet het geen pijn meer' (wordt binnenkort verfilmd) van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Dirk heeft het over hoe de films ontstonden, zijn ontmoetingen met Adil en Bilall... Het is eens wat anders dan enkel over een boek vertellen.

Dirk Bracke (1953) volgde een handelsopleiding en werkt als bediende bij de posterijen. Zijn bijzondere interesse voor geschiedenis, in het bijzonder de prehistorie, zette hem aan het schrijven van een aantal kortverhalen voor de reeks Vlaamse Filmpjes. Eén ervan herwerkte hij tot een boek, ‘Steen’, waarmee hij in 1993 debuteerde.

Deze auteur snijdt in zijn werk sociale en maatschappelijke thema's aan als kinderprostitutie, straatkinderen en aids. Hij schildert bij voorkeur een harde jongerencultuur, waarin weinig of geen plaats is voor klassieke normen of compromissen. Opvallend aan de duidelijk gedocumenteerde verhalen is de onomwonden, expliciete en zeer realistische stijl. Die lijn trekt hij ook door op het niveau van zijn jonge personages.

Brackes kenmerkende stijl leent zich goed tot de adaptatie van zijn boeken naar films. Zo werd in 2010 zijn romans ‘Het engelenhuis’, ‘Black’ en ‘Back’ zijn succesvol verfilmd. Beide laatste romans worden in één langspeelfilm gegoten door het populaire regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Kaat Vrancken

…is met jou onderweg met een verhaal. Afhankelijk van de reizigers met wie ze op de trein zit, past ze haar lezing aan. Als er kinderen in de wagon zitten, leest ze een stukje voor uit 'Arthur en de tattoo van Wolf' of uit 'Cheffie is de baas'. Voor jongere kinderen: '3 katten op een rij'. Met pubers zou ze graag een gesprek voeren over 'Lezen in een tijd van social media'. Aan volwassenen vraagt ze welke hun lievelingsgenres zijn, hun favoriete boeken en auteurs. Ze kan het ook hebben over de wereld van storytelling rond ons en over de voordelen van lezen. Ze heeft een koffertje met boeken bij, kleurplaten & kleurpotloden voor de kinderen. En… de volwassenen mogen ook kleuren.

Kaat Vrancken is lesgever Literaire Creatie op de Genkse Academie Muziek, Woord & Dans.
Ze debuteerde in 1995 met de bundel 'Zing maar, Hannah', het eerste van tot nu toe vier boeken over de kleine Hannah. Doorheen haar carrière heeft ze onder meer de Zilveren Griffel voor 'Hannah en het raadsel van de stilte', de Boekenwelp voor 'Wimperwensen, klavertjesvier', de Boekenleeuw én de Zilveren Griffel voor 'Cheffie is de baas' en de Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor 'Beu' behaald.

Toni Coppers

…vertelt hoe een thriller tot stand komt, naar aanleiding van zijn nieuwste boek ‘Messias’. Hij gaat met de lezers in dialoog over waarom misdaadboeken -en films zo blijvend populair zijn. En hij leest kort uit een van zijn ‘all time’ klassieke misdaadromans en deelt zijn enthousiasme erover.

Toni Coppers is momenteel een van de meest populaire misdaadauteurs van Vlaanderen. Coppers combineert steevast een spannend en ingenieus plot met levensechte personages. Net dat menselijke maakt hem uniek in het genre.

Marian De Smet

…wil vooral voorlezen uit en vertellen over haar boeken.

Marian De Smet (1976) is kinder- en jeugdschrijver. Ze studeerde aan het kunsthumaniora te Hasselt om vervolgens in Heverlee de richting kleuteronderwijzeres te volgen.

Inspiratie haalt ze uit het kleuterklasleven en haar eigen drie monstertjes. Alle verhalen zijn recht uit het leven gegrepen en schetsen zeer herkenbare situaties voor elke kleuter. Daarna waagde ze zich ook aan jeugdboeken voor jongeren vanaf 14 jaar. Ze sleepte verschillende nominaties in de wacht en won met 'Rotmoevie' de Gouden Lijst. In 2016 verscheen haar eerste boek voor jonge lezers vanaf acht jaar. 'De jongen die niet gaat verhuizen' is een verhaal over alle aspecten van een huis of thuis hebben.

Valerie Eyckmans

…doet een cross-over tussen voorlezen en performance, waarbij het publiek op een ludieke manier betrokken wordt. Thema is midlifecrisis.

Valerie Eyckmans (°1977) groeide op in Tongerlo, tussen de bossen en de boerderijen. Voor ze boeken schreef, leverde ze honderden columns, interviews en reportages aan tal van Vlaamse week- en maandbladen, en werkte ze als copywriter voor reclamebureaus.

Inmiddels heeft ze negen titels op haar naam staan: drie romans, een half verzonnen autobiografie en vijf prentenboeken. Ze schrikt er zelf nog elke dag van hoe en wanneer ze dát voor elkaar heeft gekregen.

Kenmerkend voor haar verhalen, of ze nu voor volwassenen of kinderen schrijft, is de humor die erin verweven zit, nu eens bijtend, dan weer vrolijk.

Valerie woont en werkt in Antwerpen. Ze deelt een huis met haar man, haar zoon en veel te veel Legoblokjes. Gelukkig is er een bos in de buurt.

David Troch

… geeft een interactieve lezing rond zijn verhalenbundel ‘Rue des regrets’, waarbij de reiziger zelf zal ervaren wat schrijven precies is.

David Troch (1977) is dichter, schrijver en regisseur. Hij won onder andere de Herman de Coninckprijs 2013 voor het Beste Gedicht, de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, de Jules van Campenhoutprijs voor poëzie en de Gerard Vermeerschprijs voor monologen. Hij publiceerde o.a. in Snoecks, Het Liegend Konijn, Poëziekrant, De Gids, De Brakke Hond, Deus Ex Machina en de Amerikaanse bloemlezing 'A Generation Defining Itself'. Troch bracht de dichtbundels 'laat[avond]taal', 'buiten westen' en 'bianca blues' op papier en onder andere 'Een doosje dolle dialogen' op podiumplanken. Hij werkte mee aan Meander, was redactielid van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en stond mee aan de wieg van Kluger Hans.

Yves Petry

…gaat met de lezers in gesprek over z’n werk.

Yves Petry (1967) studeerde wiskunde en filosofie aan de KU Leuven. Zijn eerste verhalen verschenen in de literaire tijdschriften ‘Dietsche Warande en Belfort’ en ‘Nieuw Wereldtijdschrift’. In 1999 verscheen zijn eerste roman ‘Het Jaar van de Man’. Voor zijn tweede roman ‘Gods Eigen Muziek’, kreeg hij de Karel Schurmansprijs 2002. Zijn derde boek ‘De Laatste Woorden van Leo Wekeman’. bezorgde het hem een vermelding op de tiplijst van de AKO-literatuurprijs. Voor ‘De Achterblijver’ (2006) ontving hij in Nederland de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2006 en de Provincieprijs voor Literatuur 2007 van de provincie Vlaams-Brabant. Het boek stond ook op de nominatielijst van de Gerard Walschapprijs 2007. In 2010 volgde ‘De maagd Marino’, dat werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2011 en de jongerenliteratuurprijs De Inktaap.
In 2015 verscheen ‘Liefde bij wijze van spreken’. Het boek belandde op de longlist van de Fintro Literatuurprijs. De Tzum-prijs voor de mooiste zin van 2015 ging naar een zin eruit.

Louis van Dievel

…vertelt over zijn laatste nieuwe boek ‘De Onderpastoor’ en over het feuilleton dat hij samen met zijn vrouw schrijft. Dat gaat over de poetsvrouw Madeleine en verschijnt iedere woensdag op het internet verschijnt. Louis zal ook korte stukjes voorlezen.

Louis Van Dievel (1953) is schrijver en journalist. Hij liep school aan de Antwerpse tolkenschool en ging daarna in de journalistiek. Hij was onder meer actief bij De Morgen, de toenmalige BRT, de VTM, de VRT en Radio Donna. Tegenwoordig is hij moderator bij deredactie.be.

Joost Vandecasteele

…bereidt een verrassing voor.

Joost Vandecasteele (°1979) is schrijver, theatermaker en stand-up comedian. Hij studeerde theaterregie in het RITS te Brussel. In 2002 won hij de Theater-aan-zee-prijs voor zijn theatermonoloog ‘Sparta 2010’, waarna hij zich toespitste op zowel theater als stand-up comedy. Tussen 2005 en 2009 was hij lid van het theatercollectief Abattoir Fermé. Vandecasteeles schrijversdebuut volgde in 2009, toen hij de kortverhalenbundel ‘Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij’ uitbracht bij De Arbeiderspers. Dit leverde hem meteen een nominatie op voor de Nederlandse Selexys Debuutprijs en de Academica Debutantenprijs, en een jaar later sleepte hij er de Vlaamse debuutprijs in de wacht mee. Sindsdien bracht hij nog vijf andere romans uit, waarvan een uit 2010 (‘Opnieuw en opnieuw en opnieuw’) de shortlist van de BNG Nieuwe Literatuurprijs haalde.

Bettie Elias

…stelt haar laatste boek ‘Het tuinfeest’ (een thriller) voor. Ze zal er een stukje uit voorlezen én in dialoog treden met de reizigers.

Bettie Elias (1953) schreef meer dan 27 boeken, waarvan er verschillende vertaald werden. Centraal in haar boeken staan levensechte situaties en gevoelens, waarbij ze moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaat. Tot viermaal toe won ze een Boekenwelp en drie keer kreeg ze een bekroning van de Kinder- en Jeugdjury’s. Met ‘Hij of ik?’, een pakkend verhaal over kindsoldaten, won ze in 2008 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. ‘Losse handen’ (Manteau, 2012), een boek over kinderarbeid en misbruik, is opnieuw genomineerd, zowel voor de Kinder- en Jeugdjury in eigen land als in Nederland.

Peter Verlinden

… geeft een korte inleiding over de thema’s van zijn boeken (vooral Centraal-Afrika, zowel vandaag als in de koloniale tijd, met nadruk op Congo). Hij gaat dieper in op elementen uit zijn boeken en gaat daarover in gesprek met de reizigers.

Peter Verlinden (1957) journalist, schrijver en Afrika-kenner. Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen, communicatiewetenschap en antropologie aan de KU Leuven. Hij was zelfstandig audiovisueel producent en radioproducer, en werkte van 1987 tot 2019 voor de VRT-nieuwsdienst. Hij is auteur van reisboeken over Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en de Canadese provincie Québec, en publiceerde werk over Centraal-Afrika en zijn geschiedenis, politiek en menselijke dramatiek. Verlinden wordt beschouwd als de Afrika-expert van de VRT en doceert het vak 'Media en Internationale Conflicten' aan KU Leuven (Master Politieke Wetenschappen).

Gaea Schoeters

zal voorlezen uit haar nieuwe boek Zonder Titel #1, iets vertellen over het schrijfproces en ze gaat graag in gesprek met de lezers. Over om het even welk boek.

Gaea is auteur, journalist en scenarist. Ze oefende haar vingers met kortverhalen en het reisboek 'Meisjes, Moslims & Motoren'. Daarna volgde 'Diggers', een thriller die graaft in de geschiedenis van WOI. In 2014 verscheen bij De Bezige Bij 'De kunst van het vallen'.

Koen Stassijns

…stelt zijn gedichtenbundel ‘Hemelingen’ (een poëtisch woord voor engelen) voor. Hierin maakt de dichter de balans op van zijn leven vol liefde en pijn. Hij gaat daarbij geen enkel taboe uit de weg. De gedichten zijn vol mededogen, maar soms bikkelhard; soms zeer gevoelig maar nooit melig. Hij neemt afscheid van vrienden, familie, zijn kippen... en dat levert zeer ontroerende maar ook naar de keel grijpende gedichten op. De gedichten ogen klassiek, rustig, maar die vorm staat vaak lijnrecht tegenover de rusteloze en verontrustende inhoud.

Koen Stassijns (1953) is fulltime dichter, vertaler, bloemlezer, performer en een veelgevraagd docent 'literaire creatie'. Zijn dichtbundels met eigen werk 'Paard van glas' (1993, 2001) en 'Zwijghout' (2000) verschenen bij uitgeverij Atlas in Amsterdam en kenden verschillende herdrukken. Samen met zijn vriend en collega Ivo van Strijtem bouwt hij als bloemlezer verder aan de gereputeerde reeks 'De mooiste van...' (Lannoo, Atlas) met vertaalde poëzie van Goethe, Tagore, Neruda, Heine, Brecht, Petrarca, Dickinson, Ungaretti, Hesse, Yeats, Stevens, Quasimodo...

Marc Tritsmans

...leest voor uit eigen werk en bespreekt dit met de reizigers.

Marc Tritsmans (1959) is dichter. Hij studeerde tandheelkunde en werkt als milieuambtenaar. Na publicatie van een aantal losse gedichten in diverse literaire tijdschriften debuteerde hij in 1992 met de bundel 'De wetten van de zwaartekracht'. Centraal in deze en volgende bundels staan de fundamentele levensvragen, die grotendeels onbeantwoord blijven. Herinnering, verlangen en gemis zijn sleutelwoorden in de overwegend zachte, in melancholie gedrenkte gedichten. De dichter streeft daarbij duidelijk naar transparantie.

In 1991 won hij de P.-G. Buckinxprijs met ‘Cyclus Alpen’, en in 1995 opnieuw met het gedicht ‘Blad’. In 2010 werd hij bekroond met de poëzieprijs Melopee van de gemeente Laarne voor het gedicht ‘Geen aanleg’. In 2011 kreeg hij de Herman de Coninckprijs voor 'Studie van de schaduw', en tevens de publieksprijs voor het beste gedicht met ‘Uitgesproken’.

Lize Spit & Rob van Essen

...zullen voorlezen uit hun werk, iets vertellen over het schrijfproces en het ontstaan van het voorgelezen stuk, en vragen beantwoorden van lezers.

Lize Spit (1988) schrijft poëzie, proza en scenario's. Haar debuutroman 'Het Smelt' verscheen in 2016.
Eerder publiceerde ze al kortverhalen en gedichten in onder andere Das Magazin, Het Liegend Konijn, De Gids en de Poëziekrant. In 2013 won ze zowel de jury- als de publieksprijs van WriteNow! Lize geeft scenario-cursussen bij Wisper en is gast-docent Schrijven op de LUCA School Of Arts in Brussel. Ze is gespecialiseerd in AVI-schrijven, leverde teksten voor De Taalbende, de nieuwe taalmethode van Plantyn.
'Het smelt' won de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs voor beste Nederlandstalige debuut, waarnaast het ook de NRC-prijs voor het boek van het jaar en De Nederlandse Boekhandelsprijs in de wacht sleepte.

Rob van Essen (1963) is een Nederlandse schrijver, vertaler en recensent. In 2009 werd zijn roman ‘Visser’ genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, en tien jaar later, in 2019, won hij deze prijs met zijn roman ‘De goede zoon. Zijn tweede verhalenbundel, ‘Hier wonen ook mensen’, werd in 2015 bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Diane Broeckhoven

…stelt haar nieuwe boek ‘Kroniek van een overzichtelijk jaar’ voor. Het is een dagboek en het is net uit. Ze vertel daarin veel over haar reizen en ‘altijd onderweg zijn’. Ze zal ook fragmenten voorlezen.

Diane Broeckhoven (1946) heeft meer dan dertig romans geschreven, waarvan de eerste twintig vaak bekroonde jeugdromans zijn. De novelle 'De Buitenkant van meneer Jules' (1998, uitgeverij Vrijdag) werd een bestseller, met 250.000 verkochte exemplaren en vertalingen in vijftien talen. Dit boek zette haar voorgoed op de wereldkaart. Haar roman 'Wat ik nog weet' (uitgeverij Vrijdag, 2013) is een drieluik over gecompliceerde familiebanden.  

Luuk Gruwez

…belicht in de eerste plaats zijn recente bundel 'Bakermat', die op de boekenbeurs gesigneerd zal worden. Daarnaast leest hij een aantal fragmenten uit zijn in maart 2020 te verschijnen autobiografie 'Het land van de handen' voor. Na de voorlezing staat hij open voor alle mogelijke vragen uit het publiek.

Luuk Gruwez geldt als een van de meest gebloemleesde Nederlandstalige dichters. In 2009 krijgt hij van het publiek de Herman de Coninckprijs voor zijn gedicht 'Moeders'. Zeven van zijn gedichten werden opgenomen in 'het Groot Verzenboek' van Jozef Deleu, acht in Komrij's 'Nederlandse poëzie van de negentiende tot en met de eenentwintigste eeuw' en zeven in 'De Nederlandse poëzie van de twintigste en eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten' van Ilja Leonard Pfeijffer.

Jo Gisekin

…draagt een aantal gedichten van zichzelf en anderen voor en geeft er commentaar bij. Daarnaast zal ze in gesprek gaan met haar medereizigers.

Jo Gisekin, pseudoniem van Leentje Vandemeulebroecke, kleindochter van Stijn Streuvels, studeerde journalistiek aan de Hogeschool voor Vrouwen in Antwerpen en werkte daarna voor een uitgeverij. Ze debuteerde met de poëziebundel ‘Een dode speelgoedvogel’ (1969), die meteen bekroond werd met de Poëzieprijs van de Provincie Antwerpen. Later werk werd meermaals bekroond en in vele bloemlezingen opgenomen. Haar poëzie is zeer sensitief, zoals in Dooitijd (2012) met de intrigerende gewaaarwording van stoffen op de huid.

Griet Op de Beeck

…geeft een lezing van een halfuur, waaronder een fragment uit haar nieuwe boek.

Na tien jaar in theater te hebben gewerkt als dramaturg, is Griet Op de Beeck (°1973) gaan schrijven voor HUMO en later voor De Morgen.

In 2013 debuteerde ze met de roman ‘Vele hemels boven de zevende’. Dit leverde haar nominaties op voor de AKO literatuurprijs, de Academia literatuurprijs en De Bronzen Uil. Uiteindelijk won het boek de Bronzen Uil Publieksprijs. Eind 2016 was het boek al aan zijn tweeënvijftigste druk toe. Eind 2014 kwam ‘Kom hier dat ik u kus’ uit. Deze roman belandde op de shortlist van NS publieksprijs en won de Hebban Award voor literatuur. ‘Gij nu’ verscheen in februari 2016.

Share/Save/Bookmark
 

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12