Home Actueel Persberichten Opening Groene Halte kust
Opening Groene Halte kust
maandag, 26 oktober 2009 15:00

groene-halte-kustVandaag werd in De Haan het wandelproject ‘Groene Halte Kust' feestelijk geopend in het bijzijn van minister van Toerisme Geert Bourgeois. Groene Halte-wandelingen starten en eindigen aan een station, tram- of bushalte. De vereniging TreinTramBus werkte vijf prachtige natuurwandelingen uit, verspreid over de hele kustlijn. De Vlaamse Kust leent zich hier uitstekend toe door de aanwezigheid van de Kusttram, de kuststations en de vele natuurgebieden.

Het Groene Halte-concept - een voorbeeld van duurzaam toerisme dat afkomstig is uit Nederland - is heel eenvoudig. Je reist met het openbaar vervoer naar Groene Halte A waar een wandeling vertrekt. Op het eindpunt van de wandeling stap je aan Groene halte B terug op het openbaar vervoer. Aan deze haltes komt gegarandeerd minimaal één trein, tram of bus per uur. Het zijn dus geen luswandelingen maar lijnwandelingen, een meerwaarde die het openbaar vervoer biedt ten opzichte van de auto. Elke wandeling staat beschreven in een handige wandelbrochure met wandelkaart, uitgebreide routebeschrijving en informatie over openbaar vervoer, cultuur en toerisme. 

De realisatie van Groene Halte Kust kostte in totaal 71.684 euro. In het kader van het Kustactieplan 2005-2009 kreeg het project 50.000 euro subsidie van Toerisme Vlaanderen. "De Vlaamse Kust moet steeds op zoek gaan naar vernieuwende en aantrekkelijke toeristische producten, wil ze concurrentieel blijven als toeristische bestemming", stelt toerismeminister Bourgeois. "Groene Halte Kust is een mooi voorbeeld van een product dat zorgt voor een verbreding van het kusttoerisme. We moeten er niet alleen in slagen om in de zomervakantie toeristen naar onze kust te lokken. Natuurwandelingen als deze, zijn activiteiten voor alle seizoenen. Ik nodig daarom iedereen uit om de wandelingen tijdens de herfstvakantie begin november al eens uit te testen." 

De vijf wandelingen zijn heel divers en verspreid over de kustlijn van De Panne tot Blankenberge. Eén van de wandelingen vertrekt aan het station van De Panne. Alle andere wandelingen starten en eindigen aan een halte van de Kusttram. De Kusttram leent zich hier uitstekend toe door de hoge frequentie en het lange tracé dat de kustlijn volgt. De wandelroute ‘Polders en IJzermonding' en de begin- en eindhaltes van deze wandeling zijn volledig toegankelijk voor personen met een rolwagen of kinderwagens. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: "De kusttram wordt niet alleen door mensen gebruikt die naar hun werk gaan, maar ook door heel veel kusttoeristen. Door de aanleg van deze prachtige ‘lijn'wandelingen met als begin- en eindpunt een halte van De Lijn worden de wandelaars gestimuleerd om zich duurzaam te verplaatsen. De Kusttram is het ideale vervoersmiddel met een vlotte en frequente verbinding, ook naar stations. Ik wil ook verder investeren in de toegankelijkheid van de Kusttram, zoals de haltes van de wandeling ‘Polders en IJzermonding'. Deze wandeling kan dan ook door gezinnen met kinderwagens en mensen met een rolwagen afgelegd worden. Zo kan iedereen op stap met de tram genieten van de pracht van de kust." 

De wandelbrochures kosten 1,5 euro per stuk en zijn te koop via de volgende kanalen:

  • elk gemeentelijk toeristisch infokantoor verkoopt de wandelbrochure(s) van zijn gemeente
  • TreinTramBus, via www.groenehalte.be of tel. 09 223 86 12
  • een aantal Lijnwinkels van De Lijn West-Vlaanderen

Een overzicht van de wandelingen:

Westhoekreservaat en Calmeynbos (De Panne)

Voor deze wandeling worden voornamelijk de gebieden ‘Westhoekreservaat' - een duinengebied van ca. 345 hectare groot - en ‘Calmeynbos' in de Panne in de kijker geplaatst. Startpunt station De Panne, eindhalte De Panne Kerk. Wandelafstand: 9,5 km

Langs Hannecartbos en duinen (Oostduinkerke - Koksijde)

Voor deze wandeling passeer je langs diverse duin- en natuurgebieden, onder meer het Hannecartbos, Ter Yde, de Doornpanne en de Hoge Blekker. Starthalte Oostduinkerke Groenendijk-Bad, eindhalte Oostduinkerke Schipgat of Koksijde Ster der Zee. Wandelfstand: 6,5 of 10 km 

Polders en IJzermonding (Middelkerke - Nieuwpoort)

Dit traject brengt je naar het hinterland achter de kuststrook, te midden de polders. Via het kanaal Plassendale-Nieuwpoort bereik je Nieuwpoort en wandel je langs de prachtige havengeul of doorheen het natuurgebied De IJzermonding. Zowel de route als de vertrek- en eindhalte zijn toegankelijk voor personen met een rolwagen en kinderwagens. Starthalte Middelkerke Krokodiel, eindhalte Nieuwpoort Bad. Wandelafstand: 12 of 13 km

Raversijde en Warandeduinen (Oostende - Middelkerke)

Deze wandeling loopt parallel aan de Kusttram. Je wandelt langs het provinciaal domein Raversijde, een stukje op de zeedijk om ten slotte te eindigen in het natuurgebied De Warandeduinen. Starthalte Oostende Raversijde, eindhalte Krokodiel. Wandelafstand: 7,5 km. Het eindpunt van deze wandeling vormt ook het beginpunt van ‘Polders en IJzermonding' zodat beide wandelingen kunnen gecombineerd worden tot een grote wandeling.

Van dijk naar Duinbossen (Wenduine - De Haan)

Deze wandeling brengt je langs een ongerept stukje kuststrook tussen Wenduine en De Haan. Je wandelt via de zeedijk in Wenduine naar de Duinbossen die in deze wandeling centraal staan. Starthalte Wenduine Centrum, eindhalte De Haan aan Zee of De Haan Vosseslag. Wandelafstand: 8 of 11,5 km

In Blankenberge bestaat al sinds 2004 een Groene Halte-wandeling in het gebied de ‘Uitkerkse Polder'. Intussen telt Vlaanderen 24 Groene Halte-wandelingen verspreid over alle provincies. Meer informatie over Groene Halte vindt u terug via de website www.groenehalte.be.

Naast de vijf nieuwe wandelbrochures stelde Natuurpunt de folder ‘Groene Halte Kust' samen die promotie maakt voor de combinatie ‘wandelen & openbaar vervoer' aan de Kust. Deze folders zijn gratis te verkrijgen via toeristische diensten en Lijnwinkels aan de kust.  

Met de steun van de Vlaamse regering in het kader van het Kustactieplan 2005-2009

Met de steun van de gemeente De Haan, De Lijn, NMBS en Natuurpunt  

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12