Home Actueel Persberichten TreinTramBus vraagt Mobiliteitsminister Peeters meer tijd voor basisbereikbaarheid
TreinTramBus vraagt Mobiliteitsminister Peeters meer tijd voor basisbereikbaarheid
woensdag, 01 april 2020 15:16

Vervoersregio'sSinds vorig jaar zijn de vijftien vervoersregioraden druk aan het plannen en bespreken ze de voorstellen die De Lijn en MOW inmiddels voorgelegd hebben. In de vervoersregioraden spelen de Vlaamse steden en gemeenten een belangrijke rol: nooit eerder kregen ze zoveel beslissingsmacht in de plannen voor de toekomstige bus-, tram- en metrolijnen. De timing is echter krap en de agenda’s van de betrokken diensten puilen uit. De coronacrisis maakt het nog erger, waardoor reizigers nauwelijks of geen inspraak meer hebben. TreinTramBus vraagt de Minister daarom dan ook om een tweede uitstel van de timing.

Opvolging?

In het afgelopen jaar ving de reizigersorganisatie TreinTramBus al bij vele gemeenten op dat de betrokken ambtenaren en schepenen deze bijkomende taak niet altijd kunnen opvolgen. Ook de inhoudelijke achtergrond en omkadering bij de diensten ontbreekt vaak, zeggen vele mobiliteitsambtenaren. Dat is niet alleen zo voor de meeste Vlaamse gemeenten, maar ook voor vele centrumsteden. Bovendien blijkt dat in sommige vervoersregio’s de informatiedoorstroming naar de gemeentelijke diensten stroef verloopt. “Minister van mobiliteit Lydia Peeters heeft de oorspronkelijke onrealistische timing gelukkig al verruimd”, zegt Stefan Stynen, voorzitter van TreinTramBus. “Maar in normale omstandigheden komt het nog altijd op haastwerk neer. Nu kunnen vervoersregioraden niet meer fysiek samenkomen en dreigen schuchtere inspraaktrajecten al opnieuw op de schop te gaan.”

Brief naar minister

De meeste betrokken ambtenaren gaan ook niet meer naar hun kantoor. Veel zaken kunnen van thuis uit geregeld worden, maar een compleet nieuw tram- busnetwerk op poten zetten hoort daar niet bij. “Dat is een bijzonder ingrijpende operatie die fysiek overleg en gedachtenuitwisseling met vele partijen vergt”, aldus Stynen. “Het is ondenkbaar dat de leden van de vervoersregioraad zonder fysieke samenkomst over het nieuwe net moeten beslissen. Daarom hebben we een brief naar minister Peeters gestuurd.” Daarin stelt TreinTramBus aan de minister het volgende voor:

‘Omwille van deze uitzonderlijke en onvoorziene omstandigheden vragen we u uitdrukkelijk om nog een half jaar extra uitstel te geven. Dat is in het belang van de vervoersregio’s, de gemeenten en dus uiteindelijk de reizigers om wie het allemaal zou moeten draaien. Het uitstel laat toe om de definitieve bepaling van het kernnet en het aanvullend net over de zomer heen te tillen. Het geeft de gemeenten de noodzakelijke ademruimte en het laat de vervoersregio’s toe alsnog een beperkt, maar noodzakelijk participatietraject op poten te zetten. Uitstel zal de kwaliteit van het stads- en streekvervoer in Vlaanderen en de realisatie van een dringend noodzakelijke modal shift ten goede komen’.

Het uitstel geeft de vervoersregioraden minstens tot einde oktober tijd om de kern- en aanvullende netten vast te leggen. Nog dit jaar moeten de gemeenteraden van alle gemeenten de definitieve plannen goedkeuren. Het ‘vervoer op maat’ (lokale bediening buiten kern- en aanvullend net) volgt einde maart 2021. Als alles tegen de zomer 2021 definitief op tafel ligt, hebben alle actoren een jaar de tijd om het plan om te zetten. Zo kan het volledige nieuwe openbaarvervoernet op 1 juli 2022 ingevoerd worden.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (1)add comment

David Nijenhuis said:

Gaten van 6-8 uur in de Ardennen!
Als men toch bezig is, steek even de taalgrens over en vraag aandacht voor de Ardennen. Wil je bijv. met de trein van Luik naar Gouvy, kan dat maar 5x per dag, waarbij gaten van maar liefst 6 uur in voorkomen (10:07, dan pas om 16:07), terug rijdt er tussen 10:39 en 18:39 helemaal niets. Dat kan en moet echt anders!
 
maandag 13 april 2020 om 04:20
Stemmen: +2

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12