Home Actueel Persberichten Treinreizigers blij met nieuwe verbinding Antwerpen-Breda, maar …
Treinreizigers blij met nieuwe verbinding Antwerpen-Breda, maar …
vrijdag, 06 april 2018 15:03

beneluxtreintjeReizigersorganisaties TreinTramBus en Rover zijn blij met de komst van de nieuwe treinverbinding tussen Antwerpen en Breda. De infrastructuur hiervoor ligt er al sinds 2007, maar nu alle technische problemen overwonnen lijken zijn, kunnen reizigers ook echt van deze route gebruik maken. Ook komt er een overstapvrije verbinding tussen het station Noorderkempen (gemeente Brecht) en Mechelen, Brussels Airport en Brussel, wat een goede zaak is voor die regio.

De reizigersorganisaties zijn tevreden dat er naast de snelle en dure Thalys een verbinding tussen België en Nederland blijft bestaan, die eenvoudig en zonder reservering bruikbaar is. Op het vlak van gebruiksgemak is er echter wel ruimte voor verbetering. Zo kunnen reizigers in het station Noorderkempen alleen tijdens de beperkte openingsuren van het loket (maandag t/m vrijdag van 6:00 tot 14:00 uur*) een kaartje naar Breda kopen. Via de automaat verkoopt de NMBS geen kaartjes naar Breda. De prijs van dat kaartje is overigens onnodig hoog: 10,40 euro voor 26 kilometer. Wie het kaartje zeven dagen op voorhand “met vroegboekkorting” koopt, is eraan voor de moeite, dan kost het 10 euro en in het weekend is vroegboekkorting op deze korte afstand niet beschikbaar. Verder zijn de treinkaartjes bij de Nederlandse Spoorwegen 1 euro goedkoper…

De reizigersorganisaties kunnen zich vinden in het principe van verschillende prijzen voor rustige en drukke reisdagen. De uitwerking komt echter neer op een prijsverhoging van 25% voor het traject Antwerpen – Rotterdam voor vroegboekers en bijna een verdubbeling voor reizigers die minder dan een week op voorhand boeken. Op dit traject staat daar geen versnelling tegenover. Verder is de termijn om de korting te krijgen veel te lang: 7 dagen. Op tariefgebied is er dus nog werk aan de winkel.
Wat de organisaties in het nieuwe aanbod nog missen is een vroege trein van Breda naar Brussel en een latere trein van Brussel naar Breda. Kees Smilde, woordvoerder TreinTramBus: “Het eerste vertrek uit Breda naar Brussel is om 7:42 uur, wat veel te laat is. Het laatste vertrek uit Brussel naar Noorderkempen en Breda is om 20:45 uur, wat dan weer veel te vroeg is. Zo hebben de reizigers van Antwerpen naar Noorderkempen en Breda al om 21:45 uur hun laatste trein naar huis.” Wat aan de dienstregeling verder nog verbeterd kan worden is de aansluiting van Antwerpen naar Den Bosch en Nijmegen. Een reiziger die uit België aankomt, ziet net de trein naar Nijmegen wegrijden.

Grote verliezer in de nieuwe opzet is Roosendaal. Voortaan rijdt er vanuit België enkel nog een stoptrein naar Roosendaal. Van Antwerpen naar Roosendaal ben je daardoor vanaf 9 april 20 minuten langer onderweg. De reizigersorganisaties vragen dat de IC uit Brussel die nu enkele meters voor de grens in Essen eindigt zo snel als dat technisch mogelijk is wordt doorgetrokken naar Roosendaal.

* Correctie 7/4: de openingstijden van het loket worden vanaf 9 april ruimer.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12