Home Actueel Persberichten Stadsbestuur Brugge jaagt busreizigers weg
Stadsbestuur Brugge jaagt busreizigers weg
donderdag, 28 mei 2015 15:35

TreinTramBus protesteert tegen bussenplan Brugge

Vanaf januari 2016 rijden er minder bussen door de Brugse binnenstad. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag. Reizigersvereniging TreinTramBus protesteert: de attractiviteit van het openbaar vervoer in Brugge gaat fors achteruit.

Op aandringen van het stadsbestuur zullen voortaan minder bussen de Brugse binnenstad inrijden. Wie van de deelgemeenten komt en richting Markt wil, zal voortaan vaker moeten overstappen aan het station of het Zand. Reizigersvereniging TreinTramBus reageert verbolgen. "Een slecht project", zegt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus. "Niet de bus (24 per uur in de Steenstraat) maar wel de auto's (enkele honderden per uur in de Steenstraat) zorgen voor overlast en verkeersonveiligheid. Met dit plan geeft De Lijn een belangrijke troef uit handen: in de binnenstad is de parkeerruimte schaars en betalend: hier kan de bus een milieuvriendelijk alternatief bieden voor o.a. woonschool- en shoppingverkeer. De Lijn investeerde de jongste jaren namelijk flink in milieuvriendelijke hybride bussen. Momenteel nemen in de spits dan ook 700 passagiers per uur de bus op deze hoofdas.

De Lijn trekt zich nu deels terug uit de binnenstad, maar de parkeergarages in bijvoorbeeld de Biekorf blijven wel bestaan. De bus wordt op die manier een stuk minder aantrekkelijk dan de auto. Is het de bedoeling dat de busreizigers nu de auto gaan nemen?

De stad Mechelen heeft dit al eens voorgedaan, en nu blijkt het aantal busgebruikers op een aantal lijnen gehalveerd te zijn. "Dit toont nog maar eens aan dat het geen goed idee is om de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer naar de gemeenten over te dragen. Busgebruikers worden geconfronteerd met minder bussen, terwijl de binnenstad net de belangrijkste bestemming is voor de meeste klanten van De Lijn."

Gent toont intussen wel hoe het kan: de auto wordt door het mobiliteitsplan meer en meer uit de stadskern geweerd, terwijl De Lijn investeert in langere en milieuvriendelijke trams en bussen.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (3)add comment
bussen, Laag gewaardeerd commentaar [Toon]
Bussen in Brugge, Laag gewaardeerd commentaar [Toon]

peter deschrevel said:

lees wat er staat
Guy, het is aangewezen om nogmaals dit artikel te lezen. Er wordt niet gesuggereerd dat er trams in Brugge moeten komen. Wel is het zo dat in Gent er al trams lopen. De oudere en kleinere modellen worden uit dienst genomen. Ze worden vervangen door o.a. de Albatros. Een 43 meter lange tram met meer dan 300 passagiersplaatsen. In Brugge wordt door het nieuwe verkeersplan GEEN ENKELE bus meer teogelaten van 't Zand naar de Markt tussen 12 en 18 uur. Deze burgemeester mag gerust het Land uyt ;-)
 
dinsdag 19 januari 2016 om 09:21
Stemmen: +2

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12