Home Actueel OV-nieuws Coronavirus
Coronavirus

De coronacrisis zette de wereld van het openbaar vervoer op zijn kop. Plots werd reizen met het openbaar vervoer sterk afgeraden en voor sommige verplaatsingen zelfs verboden.

Je vindt hier de opvallendste maatregelen die de openbaar vervoermaatschappijen namen. We zitten nu volop in de verschillende fases van de exit strategie. Het aanbod wordt telkens aangepast aan de verschillende fases. Deze informatie wijzigt van dag tot dag wat betekent dat de hieronder vermelde informatie soms al totaal verouderd of zelfs verkeerd kan zijn wanneer u dit leest. Onze excuses hiervoor.

Veren

Veren voor voornamelijk woon-werk verkeer bleven in de vaart. Veren voor recreatief verkeer moesten noodgedwongen voor anker.

De waterbus bediende tijdens de crisis Fort Liefkenshoek en Lillo niet. Sinds midden mei zijn deze halten terug in gebruik.

Terwijl Bazel – Hemiksem uit de vaart ging (nu terug operationeel), bleef Kruibeke – Hoboken varen.

Het veer Antwerpen Steenplein – Linkerover ging ook uit de vaart, maar vaart nu opnieuw.

Het veer Rupelmonde – Wintam is weer in de vaart sinds eind mei.

Andere Scheldeveren bleven actief.

De toeristische veren over de Leie bleven dicht, maar zijn terug acief sinds eind mei.

Op het Kanaal Gent – Terneuzen bleven de veren varen.

Het veer in Oostende ging uit de vaart, maar zou in mei terug opstarten.

Het veer in Nieuwpoort blijft voorlopig uit de vaart.

De veren over de Maas naar Nederland ging ook uit de vaart door de sluiting van de grenzen. Wellicht heropening in juni.

NMBS

Omwille van de Coronacrisis reed NMBS tussen 23 maart en 3 mei 2020 een “treindienst van nationaal belang”. Dit betekende concreet dat tijdens de daluren diverse kleinere en middelgrote stations weinig of zelfs niet bediend werden. Ook na 20u was het aanbod zeer beperkt. Enkel een paar IC lijnen bleven de hele dag rijden. Het treinaanbod was vergelijkbaar met het aanbod tijdens een stakingsdag met minimale dienstverlening. Tijdens het weekend vielen verhoudingsgewijs veel minder treinen uit. Een week daarvoor (vanaf 16 maart) vervielen al vele P-treinen naar Brussel. Ook na 3 mei 2020 bleven deze geschrapt terwijl de andere treinen weer gingen rijden.

Ook het internationale treinverkeer ondervond hinder, nu nog steeds zelfs.


Thalys

Wekenlang was er maar één Thalys per dag tussen Brussel en Parijs en ook één tussen Brussel en Amsterdam. Naar Duitsland was er geen Thalysverkeer. Sinds midden mei rijden meer treinen. Vanaf de zomer zijn er 7 Thalyssen naar Parijs, 4 naar Amsterdam en 2 naar Dortmund. De Zon Thalys naar Marseille en Bordeaux rijden dit jaar helemaal niet. Naar Marne-la-Valléé rijden er tijdens de zomer geen Thalyssen.

Eurostar

Eurostar bleef een aantal ritten naar Londen rijden vanuit Brussel. Deze ritten stopten niet in Rijsel.

Naar Amsterdam reden geen Eurostar treinen.

TGV

Sinds midden mei start het TGV verkeer naar Zuid-Frankrijk langzaam weer op.

ICE

Er zijn altijd ICE-treinen naar Frankfurt blijven rijden, maar wel zeer veel minder dan normaal gepland. Sinds midden juni rijden alle ICE-treinen weer.

Nightjet

De Nightjet werd geschrapt en zal voor het zomerreces enkel nog op 26 juni en 2 juli naar België komen.

Benelux

De Benelux reed enkel tussen Antwerpen en Rotterdam. Deze rijdt ondertussen weer normaal.

Regionaal grensverkeer

Het regionaal grensverkeer kende grote verschillen. Zo bleven er wel S-treinen naar Roosendaal rijden, maar niet naar Maastricht (ondertussen rijden deze weer).

Het regionale verkeer naar Frankrijk viel volledig stil. Sinds midden mei kan je weer naar Rijsel, wellicht sinds begin juni naar Maubeuge en Aulnoye.

Naar Luxemburg bleven treinen rijden treinen rijden, zowel via Gouvy, Aarlen als Athus , maar vaak minder dan gepland.

Ook Aken bleef bereikbaar met de S-trein.

 

De Lijn

Samen met de sluiting van de scholen omwille van de coronacrisis schakelde De Lijn over op de vakantiedienstregeling. Bovendien verminderde in Antwerpen het aanbod aan trams drastisch. Zo reed tram 11 een aantal weken niet. Zodra de scholen midden mei weer openden, reed De Lijn opnieuw volgens de normale dienstregeling. De bussen van De Lijn naar Nederland beëindigden hun rit vlak voor de grens. Ondertussen rijden alles weer normaal.

 

MIVB

Tijdens de Coronacris schrapte de MIVB enkele buslijnen, voornamelijk in het weekend.

 

TEC

Tijdens de coronacrisis schakelde de TEC over op vakantiedienstregeling. Diverse lijnen die ziekenhuizen bedienen, kregen extra ritten. De proxibussen van Quevy en Komen reden niet meer (deze zijn terug opgestart). Ook lijn A naar de luchthaven van Charleroi verviel (rijdt ondertussen weer).

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12