Taalgebruik NMBS

Opmerkingen over de informatievoorziening.
2 berichten • Pagina 1 van 1

Taalgebruik NMBS

BerichtDoor KMB-LWB » 07 Aug 2019, 09:36

In het station Brussel-Zuid werd een mededeling omgeroepen aangaande het niet rijden van bepaalde P-treinen en dergelijke. Deze mededeling werd opgenomen en meermaals omgeroepen en was ingesproken door een Franstalige. Het was duidelijk een Franstalige omdat de uitspraak erbarmelijk was om niet te zeggen een belediging voor de Nederlandstaligen.

Dit is onaanvaardbaar. Brussel is geen Franstalige stad waar een Franstalige van dienst als bijkomstigheid even een Nederlandstalige versie mag omroepen.

Anderzijds de bewegwijzering in hetzelfde station is eveneens onaanvaardbaar. Het Nederlands staat er overal op de tweede plaats. Brussel is een tweetalige stad. Dat betekent dat het Nederlands er gelijkwaardig is aan het Frans. De bewegwijzering moet er dus afwisselend eerst in het Nederlands of het Frans worden aangeduid.

Een derde opmerking betreft het omroepen van mededelingen in het Duits en het Engels. De NMBS heeft het enkel over SNCB alsof de NMBS een Franstalige overheidsinstelling is. Dit kan niet omdat dit een verkeerde indruk geeft. De Vaste Commissie voor Taaltoezicht heeft hetzelfde trouwens al opgemerkt bij de MIVB.
KMB-LWB
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 26 Jul 2019, 13:34

Re: Taalgebruik NMBS

BerichtDoor KMB-LWB » 01 Okt 2019, 13:26

Wat de bewegwijzering in het Zuidstation betreft diende ik een klacht in bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en de klacht werd ontvankelijk en gegrond bevonden.

Leuk maar wat nu? Hoogstwaarschijnlijk legt de NMBS als overwegend Waalse instelling de wet gewoon naast zich neer.
KMB-LWB
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 26 Jul 2019, 13:34


2 berichten • Pagina 1 van 1

Terugkeren naar Informatie

cron

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12