Thurn en Taxis

2 berichten • Pagina 1 van 1

Thurn en Taxis

BerichtDoor KMB-LWB » 30 Jul 2019, 10:35

Tot mijn verbazing en ergernis blijft de NMBS zelfs na klachten waarbij de ombudsdienst beloofde het aan te passen, Thurn en Taxis in het Nederlands uitspreken als Turn en Taxis.

Waar men die Engels klinkende uitspraak vandaan haalt is een raadsel of bevalt het hen niet dat in het Nederlands eigennamen worden uitgesproken zoals in de oorspronkelijke taal, in dit geval het Duits?

Historisch slaat de Engelse uitspraak nergens op. Ter duiding Wikipedia zegt;'Von Thurn und Taxis (ook Thurn en Tassis in het Nederlands) is een Duits adellijk geslacht van Italiaanse herkomst dat door zijn activiteiten in het postwezen grote rijkdom verwierf.'

Het Brussels gewest en de Vrt maken het nog bonter. Zij gebruiken meestal enkel Tour en Taxis. De MIVB vermoed ik, maar dat moet ik nog eens nagaan, gebruiken dezelfde uitspraak als de NMBS. Het gaat dus om een georkestreerd opzet om Nederlandstalige benamingen te verdrukken.

Tijd dat meer mensen hiertegen reageren.
KMB-LWB
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 26 Jul 2019, 13:34

Re: Thurn en Taxis

BerichtDoor KMB-LWB » 30 Okt 2019, 13:20

Vervolg van het verhaal:

De Vaste Commissie voor Taaltoezicht heeft de klacht aan de NMBS voorgelegd. De NMBS antwoordt nu het tegenovergestelde van wat hun ombudsdienst aan mij antwoordde. Nu beweren ze zich te baseren op wat de MIVB met de benaming doet. Eigenaardig genoeg geeft de VCT geen oordeel over het antwoord van de NMBS wat ook niet normaal is.

Zo makkelijk zal noch de NMBS of de VCT er niet van af komen. Ondertussen deed ik dezelfde klacht nog eens over voor de MIVB, ditmaal gestaafd met een advies van taaladvies een afdeling van de Nederlandse taalunie. Thurn moet volgens hen wel degelijk worden uitgesproken als Toern.
KMB-LWB
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 26 Jul 2019, 13:34


2 berichten • Pagina 1 van 1

Terugkeren naar Trein

cron

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12