Home Actueel Blog Naar de luchthaven zonder diabolotoeslag 2014
Naar de luchthaven zonder diabolotoeslag 2014
Geschreven door STYNEN Stefan   
dinsdag, 28 januari 2014 23:26

TreinTramBus heeft zich altijd verzet tegen de Diabolotoeslag, die vanaf 1 februari nog wordt verhoogd tot 5,07 euro/richting. Wij helpen je dan ook graag op weg met enkele alternatieven zonder toeslag.

Wat is de Diabolotoeslag?

De bouw van de Diabolospoorverbinding naar de luchthaven via een PPS-constructie wordt gefinancierd via een toeslag op de treintickets van en naar de luchthaven van Zaventem. De NMBS is bij wet verplicht sinds 1 november 2009 een toeslag per rit te innen en door te storten aan Northern Diabolo, de privé-onderneming die de diabolo heeft aangelegd. Het bedrag van deze Diabolo-toeslag wordt jaarlijks geïndexeerd op basis van de gemiddelde gezondheidsindex en op basis van het aantal reizigers naar Brussels Airport. Omdat het vooropgestelde aantal niet werd gehaald, wordt de toeslag vanaf 1 februari 2014 opgetrokken tot 5,07 euro/rit, ongeacht de met de trein afgelegde afstand.

Wie moet de toeslag betalen?

Wanneer je een binnenlands ticket naar de luchthaven koopt, is de toeslag inbegrepen in de prijs van je ticket (een rit van Brussel naar de Luchthaven kost hierdoor in totaal 8,50 euro in plaats waarvan maar 3,45 euro voor het eigenlijke ticket).
Belangrijk om te weten: met een pas (Go Pass, Railpas, Key Card) of seniorenticket mag je niet meer naar de luchthaven zonder een extra toeslag te kopen via het internet, de automaat of aan het loket. Wie gratis reist of een abonnement heeft van of naar de luchthaven hoeft de diabolotaks niet te betalen.

Alternatieve reismogelijkheden

De Luchthaven wordt ook bediend door talrijke START-buslijnen van De Lijn. Er zijn frequente overstapmogelijkheden op bussen naar de luchthaven bij de volgende treinstations:

  • Brussel-Noord: lijnen 272 en 471
  • Haacht: 660
  • Mechelen: 682, 683 en 686
  • Vilvoorde: 621, 683, 820 en 821
  • Zaventem (dorp): 272 en 282
  • Leuven: lijnen 616, 651 en 652

en metrostations van de MIVB:

  • Roodebeek: lijnen 359 en 659
  • Kruidtuin: lijn 272

Een volledig overzicht van deze trajecten vind je op het netplan van de START-lijnen: hier (13,6 MB). Op al deze lijnen gelden de gebruikelijke tarieven van De Lijn. Hou er wel rekening mee dat de reistijd meestal langer is dan met de trein.

Een alternatief is ook lijn 12 van de MIVB vanaf Brussel-Luxemburg en Schuman, maar ook voor die lijn wordt een speciaal tarief aangerekend. Toch blijft dit voordeliger dan een rit met de trein en is dit de snelste optie vanuit de Europese wijk.

Vanuit Antwerpen is er een alternatief met de AirportExpress van De Decker - Van Riet.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (23)add comment
trein , Laag gewaardeerd commentaar [Toon]
diabolo, Laag gewaardeerd commentaar [Toon]

Steve Lesy said:

onwettig
Deze diabolotoeslag is volgens mij onwettig. Het is toch niet aan de reiziger om de infrastructuurwerken te financieren. daarvoor betalen we toch al belastingen ? Dit schept een precedent. Men kan toch geen tariefverhoging doorvoeren voor plaatselijke trajecten die men vernieuwd heeft. Straks gaat men nog tax invoeren op stukken autosnelweg die net heraangelegd zijn om de kosten af te betalen.
 
zaterdag 01 februari 2014 om 06:33
Stemmen: +21

verwimp jo said:

...
ook het station van Zellik is (frequent) verbonden met de luchthaven via de lijn 820
 
zaterdag 01 februari 2014 om 09:21
Stemmen: +4
zonder diabolo toeslag kan, maar ..., Laag gewaardeerd commentaar [Toon]

Anne Cnops said:

AC
Bij mijn weten is er sinds een tijdje altijd een biljet-controle als je uitstapt in de luchthaven,
dus de Diabolotoeslag kan je niet meer ontlopen. spijtig !
 
maandag 03 februari 2014 om 14:27
Stemmen: +4

Geus said:

...
Als ik het goed begrijp wordt de diabolo-toeslag steeds hoger naarmate het aantal reizigers daalt.
Eigenaardige economische denkwijze!
 
zondag 23 februari 2014 om 21:16
Stemmen: +6

frank said:

duivels
ik heb een dure netkaart van 316€ per maand.
2x 5€ moest ik bijbetalen om naar de luchthaven te gaan; k wist van het bestaan niet af.

wat wordt er toch van de gewone werkende mens geprofiteerd!!!
 
dinsdag 28 oktober 2014 om 22:29
Stemmen: +0

KV said:

In de Diabolo-tang
Ik kreeg voor mijn verjaardag vanwege de NMBS een cadeaubon toegestuurd. Hierop stond letterlijk : "Als trouwe abonnee krijg je van ons een 1ste klas Weekendbiljet cadeau ! Hiermee reis je gratis heen-en-terug tijdens het weekend, naar elke Belgische bestemming.
Nu, dit aanbod was slechts geldig tot 31/12/14, en ik werk meestal in het weekend, dus besloot ik afgelopen week om dit gratis ticket aan te wenden om op zondagochtend even snel over en weer te reizen naar Zaventem- Luchthaven om een door mij aldaar verloren voorwerp weer op te halen.
De loketbediende in station Berchem zag dit eventjes anders : ik moest en zou 10.20 euro Diabolotaks betalen. "Want dat geld gaat naar een privéfirma" en daar kan de NMBS blijkbaar echt niet van tussen. Met mijn opmerking dat dit mijn zaak niet uitmaakt, dat er op mijn cadeaubon wel degelijk staat 'gratis neer elke Belgische bestemming', en dat de NMBS dan die Diabolo-taks zelf dient te betalen om in orde te blijven met wat zwart op wit beloofd wordt, werd gewoon geen rekening gehouden. Toen ik zegde dat ze dan voortaan op hun cadeaubons tenminste beter de Diabolo-uitzondering konden vermelden, en dat ik graag van hen vernam hoe ik best over mijn evaringr een klacht (of toch tenminste een gefundeerd commentaar) kon indienen , antwoordde de loketbediende mij doodleuk,daarbovenop nog eens gesteund door een collega 'dat ik maar beter mijn mond moest houden en content zijn met hun genereus aanbod, en dat ik anders maar een andere bestemming moest kiezen'. Nu, mijn agenda stel ik toch nog altijd liever zelf op...Ik heb ten langen leste dan maar braaf- zij het niet met mijn volle goesting- 10.20 euro taks betaald omdat mijn trein stilaan ging vertrekken en omdat ik dat voorwerp echt diezelfde dag diende op te halen (afspraak was hiervoor gemaakt met de dienst Lost & Found van de Luchthaven en -tussen haakjes- die mensen hebben me wél een ronduit fantastisch efficiënte en correcte service gegeven . Dus @ NMBS : het is echt wel mogelijk hoor !).
Ik lees hier ook op de site van de BBTB dat de 'gratis' reizigers naar station Luchthaven-Nationaal de Diabolo- taks niet dienen te betalen, ik vraag me dan ook af of de in mijn geval begane vergissing nog terug te vorderen valt. Het draait 'm mij niet om dat klein beetje geld, maar wel om het principe en om de manier waarop enkelingen in de financiële tang worden genomen en daarbij ook nog beledigd en gekleineerd worden , ook al hebben ze het gelijk in de vorm van een veelbelovende cadeubon volledig in hun handen. Iemand een idee ?
 
maandag 24 november 2014 om 18:02
Stemmen: +7
Zone Brussel, Laag gewaardeerd commentaar [Toon]

KB said:

zone Brussel
De manier waarop de treinbegeleider reageerde was misschien niet oké, maar hij heeft 100% gelijk: station Brussel-Nationaal-Luchthaven (en ook het daar niet mee te verwarren station Zaventem) horen niet tot de zone Brussel zodat een ticket van/naar zone Brussel er niet geldig is. Zie bijvoorbeeld hier: http://www.belgianrail.be/nl/k...px?cat=s-z
 
zondag 21 december 2014 om 00:02
Stemmen: +6

A. Thewissen said:

Fout in de tekst
In de zin: Belangrijk om te weten: met een pas (Go Pass, Railpas, Key Card) of seniorenticket mag je niet naar meer naar de luchthaven zonder een extra toeslag te kopen via het internet, de automaat of aan het loket.

Volgens mij staat de eerste "naar" er te veel.

Met vriendelijke groeten
Annick
 
dinsdag 28 juli 2015 om 08:23
Stemmen: +1

KeesSmilde said:

dinsdag 28 juli 2015 om 23:13
Stemmen: -2

frank dreesen said:

belachelijke praktijken
Ging op vrijdag 14 augustus samen met mijn vriendin van Zaventem naar genk.
We kochten een railpas met 2 diabolo tickets gingen door de scanpoortjes dus ik niet méé nodig tijd om het te lezen had ik niet en smeet het in de prullenbak op de trein controle onze railpas netjes ingevuld maar echter 1 diabolo ticket teweinig kon het echter bewijzen met pin afschrift moest toch Opnieuw 5.07 Diabolo taks betalen schandalig !!!!!!!
 
zaterdag 15 augustus 2015 om 12:34
Stemmen: -1

wilfried laforce said:

rare kronkels
Je kan zomaar niet meer binnen de Luchthaven als je van de trein stapt. Je moet scannen en er is controle.
Met een seniorenpas (6€) moet je een extra van 5,5€ diabolotaks betalen. Zowel in heenreis als terugreis. Ga je kleinkinderen niet ophalen aan de luchthaven want je betaalt meer aan diabolotaks dan aan je treinticket.
 
maandag 22 februari 2016 om 18:03
Stemmen: +0

Laurens said:

mogelijke oplossing?
Dag iedereen, ik moet volgende week naar Belijn via Brussel luchthaven en zie de +10EUR extra voor de diabolo (bij een ticketprijs van ryanair van 20EUR) echt niet zitten (qua principe gewoon).
Ik heb gegeken bij de Lijn: je kunt met de bus 471 van Brussel Noord naar Zaventem luchthaven rijden (33min).
Mijn vraag nu: Moet ik ook bij de Lijn deze diabolotoeslag betalen, want er staat iets op hun website, om de luchthaven binnen te gaan?? Is daar ook zo´n portje die opengaan, zoals met de trein, of wandel je gewoon binnen?

Alternatief één station ervoor bij Zaventem Technics Noord uitstappen, 3min. wandelen en via de parking in misschien?

Wat denken jullie, iemand ervaring ermee?

Bedankt en groeten
 
zaterdag 03 september 2016 om 19:10
Stemmen: -1
zaventem, Laag gewaardeerd commentaar [Toon]

Peter said:

Andere oplossingen voor de diabolo tax te omzeilen
Met een keycard kan je naar zaventem stad voor 2 euro per rit (daar is namelijk ook een station)
Van zaventem station naar de airport met de bus duurt 15 minuten en kost je 1.5 euro
Er is een bus alle 5 minuten, dus je aansluiting zal je niet missen :-)

Voor de mensen die al een trein abbonement hebben tot zone brussel:
Pak niet de bus van Brussel-noord, want dat kost 3 euro en 1 uur bus rit.
Ga gewoon één station verder (5min tijden tot schaerbeek, dat is ook zone brussel) , daar passeerd diezelfde bus en je hebt 20 minuten gewonnen (de rit varieerd daar tussen 36-40 minuten) je wint dan de 10.5 euro diabolo tax + de rit die je moet betalen voor uit de zone brussel te rijden.

Harenzuid is de verste station die nog in zone-Brussel is maar toch zeer dicht bij de luchthaven.
Misschien kan je beter gratis tot daar rijden (indien je een abbonement hebt tot zone brussel) en dan in haren-zuid pak je een taxi of uber

Ik kan mij trouwens vinden in de uitleg van de persoon hierboven dat een ticket voor zijn verjaardag kreeg waarop stond dat hij mocht reizen tussen elke Belgische station.
Ik had iets gelijkaardigs voor en vond dat ik in mijn recht was.
Een paar maanden later kreeg ik brieven van een deurwaarder.
Ik heb die vriendelijk geantwoord (het is belangrijk om altijd te antwoorden) dat de NMBS geen uitzondering op het ticket had geschreven en dat ik daarom niet vind dat ik de boete moest betalen.
Hij heeft nog een paar keer geprobeerd en dan heb ik gestuurd dat hij moest ophouden met zijn brieven omdat zodra een consument een boete of factuur betwist, dan mag een deurwaarder die zich als een incasso bureau gedraagd niet meer verder aandringen (dat is de wet )
Dat is het laatste dat ik er van hoorde 5 jaar geleden :-)

De aanhouder wint, zorg gewoon dat je zeker bent van je stuk.
Het is dan aan de NMBS om te bepalen of ze de zaak kunnen winnen of niet (en of 10 euro het waard is)

As je ook bestookt word door incasso burelen of deurwaarders die zich gedragen als incasso bureel (omdat ze geen rechterlijke vonnis hebben) dan kan je deze pamflet maar eens beter lezen: http://www2.vlaanderen.be/soci...n_2011.pdf
 
dinsdag 07 februari 2017 om 17:03
Stemmen: -1

Peter said:

Oops
Oops er is inderdaad toch een snelle bus die van Brussel Noord vertrekt en op 35 minuten aan de luchthaven geraakt voor 3 euro

"De lijn" bus 471 is een snelbus

https://www.delijn.be/nl/overdelijn/campagnes-acties/zaventem/snelbus-471.html
 
dinsdag 07 februari 2017 om 17:15
Stemmen: -1

Toone Mechelynck said:

Met een seniorbiljet
Op iedere seniorbiljet staat zwart op, wel, geel (maar toch in kleindruk) vermeld dat in senior heen-en-weer biljetten van of naar de luchthaven één diabolo-toeslag is inbegrepen, en dat één diabolo-toeslag apart moet worden verkocht om gebruik te maken van de terugbiljet. Het is dus perfect wettelijk (voor iemand 65 jaar oud of meer) een seniorbiljet in Oostende of Libramont naar Brussels-Airport te kopen, daar op een vliegtuig over te stappen, en geen gebruik te maken van de retourticket — én 't is goedkoper dan een enkelbiljet. Maar als je met de trein een vriend gaat halen die met een vliegtuig aankomt, dàn moet je een extra diabolo-toeslag aankopen.
 
vrijdag 16 augustus 2019 om 04:25
Stemmen: +0

Toone Mechelynck said:

Nachtbus
Bus 620 van De Lijn rijdt iedere nacht twee keer per uur van Zaventem-Luchthaven over Brussel-Rogierplein (maar niet het Noordstation) naar Anderlecht-Erasmus en omgekeerd. 't Gaat misschien langzaam, maar in zo'n tijdperk rijdt geen trein.
 
vrijdag 16 augustus 2019 om 04:34
Stemmen: +0

Toone Mechelynck said:

Met de bus: diabolotoeslag of niet?
@Laurens: Met een snelbus van De Lijn hoef je geen diabolo-toeslag te betalen. Wat je wél eventueel moet betalen is een snelbus-toeslag (snelbustarieven ken ik niet). Ook met de MIVB-bussen 12 en 21 betaal je een toeslag als je al de weg naar de luchthaven rijdt, maar die toeslag is (als boven gezegd) veel goedkoper dan de NMBS diabolo-toeslag.
 
vrijdag 16 augustus 2019 om 04:52
Stemmen: +0

Fons Nijpels said:

Krankzinnige toeslag
Wij reisden vanuit NL per trein naar de luchthaven van Brussel, op een toch niet goedkoop treinkaartje. Aangekomen op het station blijkt ineens dat je er alleen uitkomt als je een 'toeslag' van 5,40 euro betaalt. Hetzelfde als je erin wilt. Dit is werkelijk een belachelijke toestand en een vorm van gelegaliseerde diefstal! Voortaan zal ik Zaventem mijden als de spreekwoordelijke pest!
 
zondag 08 september 2019 om 22:21
Stemmen: +0

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12