Home Actueel Blog Opening fietspunt Gent-Dampoort
Opening fietspunt Gent-Dampoort
Geschreven door Bram Van den Bulcke   
dinsdag, 18 mei 2010 14:46

De verklaring van deze sterke vertegenwoordiging van de fiets heeft te maken met de stedelijke context, waar veel fietsers het station in nabijheid hebben (vijf kilometer wordt meestal als drempel gezien), en de grote autocongestie door de flessenhals aan de Dampoort, waar de fietsers de automobilisten in snelheid voorbijsteken. Dit neemt uiteraard niet weg dat een verbeterde fietsinfrastructuur dit reeds sterke potentieel nog verder kan ontwikkelen.

In Vlaanderen schieten intussen de fietspunten als paddenstoelen uit de grond. Momenteel zijn er 29 fietspunten in het land, niet verwonderlijk is het merendeel te vinden in Vlaanderen. In tegenstelling tot kleinere fietspunten, waar soms vragen opgaan over draagvlak, modale verdeling en absolute aantallen fietsers, is Gent-Dampoort in ieder geval groot genoeg om een uitgebouwde werking te hebben, bestaande uit toezicht, permanentie (tussen 7u en 19u), schoonmaak, herstelling en verhuur. De NMBS-Holding was volgens het beheerscontract evenwel niet verplicht dit aan te bieden aan Gent-Dampoort, aangezien het geen 10000 instappende reizigers per dag heeft.

fietspunt-gent-dampoort-dubbeldeksfietsenstalling

Naast de klassieke functies van een fietspunt zal aan Gent-Dampoort ook een beveiligde fietsenstalling met toegang door middel van een code aangeboden worden. Deze stalling biedt plaats aan 230 fietsen. De dienst kost 50€ voor 6 maanden en 75€ voor een jaar. Een bromfiets of motor stallen kost 133€ per jaar.

fietspunt-gent-dampoort-beveiligde-stalling

Het fietspunt in Gent-Dampoort heeft zeker een kans op slagen. Er zijn genoeg reizigers en de modale verdeling richting fiets kan nog verbeteren. We hopen alvast dat het een succes wordt.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12